donderdag 13 september 2012

Dag 5 & 6: 12 &13 Sep 2002: Bezoek Wenen


Woensdag namiddag en Donderdag bezoeken we Wenen met de fiets.
In Nussdorf, waar ons chip aangemeerd ligt begint het Donaukanaal, een zijarm van de Donau dat langs de  binnenstad van Wenen vloeit. 
Wenen ligt dus feitelijk aan het Donaukanaal en niet aan de hoofdstroom van de Donau, zoals veelal gedacht wordt.
In de middeleeuwen lag de oever van de Donau bij de stad. De rivier verlegde haar bedding echter voortdurend. Tegen 1700 verplaatste de hoofdbedding zich steeds meer richting het oosten, haar huidige plek en kwam voor de kleinere zijtak de naam Donaukanal naar voren. Een eerste reguliering van de rivier vond plaats aan het einde van de 16e eeuw.  In de  19e eeuw volgde een grotere, definitieve, uitbouw van zowel de Donau als het Donaukanaal. In totaal kruisen 15 bruggen en vijf spoorwegbruggen de rivier.




Miet beslist niet mee te fietsen, Diane en ikzelf gaan onze eigen weg en volgen het Donaukanaal langs de rechteroever.
We komen voorbij de Verbrandingsoven van Hundertwasser.







Friedrich Stowasser (Wenen, 1928), alias Friedensreich Hundertwasser
stond aanvankelijke bekend om zijn kleurrijke schilderijen, performances en alternatieve levenswijze. In de jaren zeventig ontwikkelt Hundertwasser eigenzinnige concepten over architectuur.
In de jaren tachtig brengt Hundertwasser zijn theorieën in de praktijk en bouwt als een moderne Antoni Gaudí fantastische architectuur. Hij bedenkt, bouwt en ‘bekleedt’ verschillende al dan niet bestaande gebouwen. Het bouwproces begint, volgens Hundertwasser, pas wanneer het gebouw wordt bewoond. Zoals een sloppenwijk ontstaat, zo zou iedereen zijn eigen architectuur moeten maken.
In 1959 schreef hij zijn beruchte pamflet tegen de rationalistische school in de Architectuur. Hundertwasser haatte de rechthoekige rationaliteit waarin het leven gedwongen wordt, en de rechte lijnen in de architectuur. Hij werd toen ook docent in Hamburg, waar hij een schandaal veroorzaakte door twee dagen lang het schoolgebouw te beschilderen met 'oneindige lijnen', samen met zijn leerlingen. Kleurgebruik in de architectuur is voor Hundertwasser net zo belangrijk als in de schilderkunst. Hij blijft dan ook een schilder die huizen omvormt en houdt zich niet aan de gebruikelijke clichés en normen van de academische architectuur. Ecologie en fantasie zijn de uitgangspunten voor zijn ontwerpen. Zijn sprookjesachtige gebouwen zijn voor veel mensen het voorbeeld van mooie architectuur.
Op 19 februari 2000 overleed hij plotseling, aan een hartaanval, toen hij met een cruiseschip (de Queen Elisabeth II) na jaren weer eens een bezoek aan zijn vaderland wilde brengen. Slechts 71 jaar is hij geworden, deze controversiele schilder, graficus, architect en ecoloog, die vooral bekend werd door zijn golvende lijnen en heldere kleuren. Het Hundertwasserhaus in Wenen is daar een goed voorbeeld van.

We volgen het kanaal ten noorden van de binnenstad tot aan het Hundertwasserhaus
Het Hundertwasser Haus












Op volgende link vindt je heel wat werken van Hundertwasser : Werken van Hundertwasser

Het Coburg paleis aan Theodor Herzl Platz


Eerste stop aan een Wiener Café
Het Albertinamuseum herbergt een van de belangrijkste en waardevolste collecties grafische kunst  ter wereld. Je vindt er meer dan 65.000 tekeningen en een miljoen oude gravures. Het paleis is genoemd naar baron Albert van Sachsen-Teschen, die er zijn persoonlijke collectie uit Brussel naar overbracht. In 1919 gingen gebouwen en collecties in eigendom over naar de Oostenrijkse staat. In 1920 werd de collectie samengevoegd met die van de Kaiserliche Hofbibliothek.
 De Stephansdom zat in de stellingen

Het mooie weer dat we de ganse tocht reeds mochten genieten begint te veranderen, zware wolken komen aanzetten.
We beslissen dan ook om terug te keren en we bereiken het schip vooraleer een groot onweer losbarst.  Marijke en Christine hebben niet zoveel geluk  en hebben het onweer moeten trotseren.

---------------------

S'anderendaags, donderdag is het nog steeds onweerachtig, we (Miet, Diane en ikzelf) vertrekken dan ook in volle regenkledij, samen met een groepje en een gids voor een 3-uren fietstoer in Wenen.
Marijke en Christine gaan met trein en bus.

Ditmaal nemen we de linkeroever van het kanaal

.









De Ringturm met het kunstwerk "Gesellschaft" van Laszlo Fehér.
We volgen de ring die een heel mooi vrijliggend fietspad heeft. Wenen is heel fietsvriendelijk, in het centrum zijn zo'n 650 km fiespaden.

Deze vroeg 17de-eeuwse kerk, die ook wel bekend staat onder de naam Universitätskirche  ziet er aan de buitenkant erg sober uit maar heeft een weelderig barok interieur met marmeren pilaren, perspectiefschilderijen, vergulde ornamenten en fresco’s. 
De schitterende schilderijen en fresco’s zijn van de hand van kunstenaar Andrea Pozzo, die ze in opdracht van keizer Leopold I maakte. 





In het Stadtpark gaan we Johan Strauss groeten.








Tijdens een stadsfietstour kan je de beroemdste bouwwerken bezoeken: de keizerlijke Hofburg,, de Ringboulevard met de Staatsopera, Burgtheater en stadhuis.


Het "Muziekverein" gebouw waar het Nieuwjaarsconcert wordt opgenomen.



Het Staatsopera gebouw



Het Hofburg paleiscomplex   was vanaf de dertiende eeuw tot 1918 de residentie van de Habsburgse keizers.  
 Het complex bestaat maar liefst uit 18 vleugels, met in totaal 2550 vertrekken. Daarbij zijn er 19 binnenplaatsen gebouwd.
Het Paleis herbergt verschillende bezienswaardigheden, waaronder de stallen van de Spaanse Rijschool met het Lippizaner Museum, de appartementen van keizerin Elisabeth, de verschillende stijlkamers met keizerlijke vertrekken en de Zilverkamer. Andere bezienswaardigheden die hier onder zijn gebracht zijn de Schatkamer, het Kunsthistorisch Museum, het Sissi Museum, het Natuurhistorisch Museum, en nog veel meer musea die verder in deze website uitgebreid aan bod komen
Sinds 1945 is er de officiële residentie van de Bondspresident.  De woonvertrekken van de Habsburgers zijn te bezichtigen.

De Michaelvleugel 

De Amalienburg


Het Parlement




De Peterskirche op de Petersplatz is een prachtig barokbouwwerk. De eerste kerk op deze plaats zou rond het jaar 800 gesticht zijn door Karel de Grote. De constructie van de huidige Peterskirche begon in 1701. Het ontwerp werd gebaseerd op de Sint-Pietersbasilik in Rome.  



Zicht op de Hofburg
Het Stadhuis

We verlaten de gids, en de groep en zoeken het Café Central





 Daarna bezoek we nog het  het Secession museumgebouw met de beroemde "Beethovenfries' van Gustav Klimt 
GERWALD ROCKENSCHAUB heeft hiervoor dit jaar een speciaal platform ontworpen




Op volgende link vindt u wat meer over dit kunstwerk :

... en als slot van ons bezoek nog wat nagenieten



Geen opmerkingen:

Een reactie posten